16.-17.2.2013: NH-WF- Snežni plazovi brez meja

Dvodnevni mednarodni lavinski tečaj in terenska delavnica z naslovom  „Snežni plazovi brez meja“ , Zelenica, 16. in 17.2.2013

Na Zelenici je v okviru projekta Naravne nesreče brez meja potekal dvodnevni mednarodni tečaj varstva pred snežnimi plazovi.  Več kot 40 udeležencev - pohodnikov in turnih smučarjev iz Slovenije in Avstrije je bilo o pravilnem ravnanju s področja varstva in zaščite pred snežnimi plazov poučenih v teoriji in tudi praksi.

"Mnoge nesreče v snežnih plazovih se zgodijo, ker so ljudje malo ali sploh nič informirani o vremenu, snegu, značilnostih terena." (ZAMG)

snezni plazovi brez meja 2013-02-16-415

 

"Poleg učenja iskanja zasutih v snežnem plazu z lavinsko žolno in sondiranjem, so udeleženci prizkušali trdnost snežne odeje in tako spoznavali, kdaj je bolj in kdaj manj varno turo nadaljevati. Pri učenju iskanja zasutih v snežnih plazovih pa so lahko občudovali tudi lavinska reševalna psa, ki sta bila s svojima vodnikoma najhitrejša. Ni manjkala niti demonstracija uporabe samonapihljive vreče, ki uporabikom ob pravočasni sprožitvi poveča možnost, da po zaustavitvi plazu ostanejo nad snežnim površjem in s tem tudi možnost preživetja, ter predstavitev najnovejše večopravilne lavinske žolne. Istočano je bilo za potrebe raziskovanj izvedeno tudi terestrično lasersko skeniranje območja plazu v Centralni grapi in Šentanskega plazu, ki bo skupaj z enakim skeniranjem v marcu pripomoglo k boljšemu razumevanju kopičenja in premikanja snega. Tečaj je bil sestavni del projekta v okviru operativnega čezmejnega programa Slovenija–Avstrija z naslovom "Naravne nesreče brez meja", natančneje vsebinskega sklopa, namenjenega seznanjanju javnosti s problematiko snežnih plazov na lavinsko ogroženih območjih, med katerimi so še posebej izpostavljene gorske pokrajine. Skrb za organizacijo dogodka je prevzel na slovenski strani Geografski inštitut Antona Melika (GIAM) ZRC SAZU v sodelovanju z vodilnim partnerjem projekta, koroško izpostavo avstrijskega Zveznega urada za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG) ter Geodetskega inštituta Slovenije (GI). Velik del praktičnega dela tečaja so opravili tudi reševalci iz Društva gorske reševalne službe Tržič." (poročilo -Geodetski inštitut Slovenije)

logo lwd

Fotogalerija - Geodetski inštitut =>

Poročilo o tečaju - ZAMG =>

 

PROGRAM.doc

PROJEKTNI PARTNERJI.doc

Informacije: http://www.natural-hazards.eu

 

Informacije

Planinski dom na Zelenici bo odprt od 01.10.2022 do 31.05.2023 od petka od 12h do nedelje do 16h, ter vse praznike in počitnice. Za skupine odpremo tudi v ostalih dneh. Vljudno vabljeni, ter srečni in varen korak!

Informacije/Booking:

Gorniški učni center:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vodja GUC in gospodar:
Stanko Koblar
M: +386 40 627 808
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dom na Zelenici:
T: +386 4 53 15 248

Oskrbnik: Aljoša Selko

LAVINSKI BILTEN