Aktualna nevarnost snežnih plazov za Zelenico informativno-opozorilna tabla na Ljubelju

tablo ljubelj plazovi 4 

S 15. januarjem 2013 je začel delovati signalno opozorilni tablo na Ljubelju, ki prikazuje aktualno stopnjo nevarnosti snežnih plazov za področje Zelenice.

Glavni namen tabloja je jasen, nazoren prikaz in opozarjanje obiskovalcev na aktualno stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov za področje Zelenice, in sicer na izhodišču za Zelenico-na parkirišču na Ljubelju.

 Osnovna ideja o postavitev informativno/opozorilnega tabloja se je porodila ob razmišljanju o možnostih zagotovitve večje obveščenosti, ozaveščanja obiskovalcev  in posledično varnosti pred snežnimi plazovi na področju Zelenice. V decembru lanskega leta so potekali dogovori o vsebini, izdelava elektronskih komponent in montaža table, od prejšnjega tedna pa je tablo že testno deloval. 

 Na tabloju je prikazana aktualna stopnja nevarnosti snežnih plazov za področje Zelenice v skladu z mednarodno petstopenjsko lestvico nevarnosti. Poleg opozoril glede snežnih razmer so dodani še informativni podatki, naslovi in telefonske številke planinskega doma na Zelenici in Gorniškega učnega centra Zelenica.

Prikazana stopnja nevarnosti snežnih plazov se ureja daljinsko preko internetne povezave in je v skladu z objavljenimi napovedmi za to področje in sicer:

-objavljene stopnje nevarnosti snežnih plazov v napovedih snežnih razmer, ki jih pripravlja Agencija republike Slovenije za okolje ARSO http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/snegraz.html

-objavljene stopnje nevarnosti snežnih plazov in opozorila, ki jih za Poskusni lavinski bilten za Srednje Karavanke pripravljajo partnerji pri projektu »Naravne nesreče brez meja« http://www.natural-hazards.eu/bulletin/avalanche_karavanks.pdf

-objavljene stopnje nevarnosti snežnih plazov v področnem poročilu, ki jih za področje Karavank pripravlja Avstrijska-Koroška služba za opozarjanje pred plazovi (Lawinenwarndienst Kärnten) http://www.lawine.ktn.gv.at/143249_DE-Lawinenwarndienst_Kaernten-Lawinenlagebericht  

-dodatne informacije o aktualnem stanju snežne odeje na terenu prejete s strani obiskovalcev Zelenice (slike in vaša opažanja ter informacije pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ), oskrbnikov doma na Zelenici

-občasni strokovni ogledi terenskih razmer in izvedeni preizkusi trdnosti snežne odeje na področju Zelenice

Nastavitev objavljene stopnje bo sledila objavljenim v zgoraj omenjenih virih in bo vsakodnevno ažurno vodena.

Ob tem so dodatno te stopnje nevarnosti stalno prikazane in ažurirane tudi na internetni strani www.zelenica.info , kjer najdete tudi dodatne informacije in napovedi/priporočila.

 

 Postavitev tabloja sta zagotovila Planinsko društvo Tržič in Občina Tržič.

 

tablo ljubelj plazovi 1tablo ljubelj plazovi 3

Informacije

Planinski dom na Zelenici bo odprt od 01.10.2022 do 31.05.2023 od petka od 12h do nedelje do 16h, ter vse praznike in počitnice. Za skupine odpremo tudi v ostalih dneh. Vljudno vabljeni, ter srečni in varen korak!

Informacije/Booking:

Gorniški učni center:
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Vodja GUC in gospodar:
Stanko Koblar
M: +386 40 627 808
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dom na Zelenici:
T: +386 4 53 15 248

Oskrbnik: Aljoša Selko

LAVINSKI BILTEN