Jože Štucin - Koražov Joža

 V ponedeljek, 22. junija 2015 smo se na tržiškem pokopališču poslovili od Jožeta Štucina.

Jože Štucin - Koražov Joža je kot vodja gradbenega odbora za obnovo leta 1999 pogorelega planinskega doma na Zelenici ves čas večletne obnove vztrajno, požrtvovalno, povsem prostovoljno in brezplačno združeval prostrovoljce in zanesenjake, kot glavna gonilna sila organiziral gradnjo in obnovo, iskal rešitve iz pogosto brezizhodnega položaja (predvsem zaradi finančnih težav pri gradnji koče), ves čas z umirjenimi in treznimi mislimi, pogosto tudi kritično ocenjeval trenutne razmere. Obupal ni vse do izgradnje in otvoritve koče maja 2012.

Prispevek ob otvoritvi obnovljene koče: http://www.gore-ljudje.net/novosti/78049/

Jože, hvala ti za vse v imenu "Zeleničarjev", tržiških in vseh ostalih planincev, in naj bo Zelenica večni spomin nate.

 

Jože, na eni od delovnih akcij na Zelenici

 

Nekdanji predsednik PD Tržič Marjan Salberger je o Jožu strnil naslednje misli: http://potiinstranpoti.blogspot.com/2015/06/jozu-v-spomin.html#links


Nekaj slik z obdobja 2000 - 2007:


    

KRONOLOGIJA GRADNJE/OBNOVE DOMA NA ZELENICI:

Decembra 1999, tik pred novim letom, je koča zaradi vžiga saj pogorela.

Leto 2000 - Odstranjevanje ruševin, sanacija pogorišča, ureditev dostopa - cesta skozi Završnico.

Leto 2001 - Pridobivanje različne dokumentacije in tudi gradbenega dovoljenja.

Leto 2002, 2003 - Urejanje in usposobitev zidanega dela koče za zavetišče. Izdelava sanitarij.
Zavetišče je bilo v uporabi vse do leta 2011.

V letih 2004 in 2005, se je z razpisi iskal izvajalec del in bil tudi izbran.

Leto 2007 je prineslo aktivnosti s pridobivanjem sredstev in kreditov, brez katerih nebi mogli niti začeti glavne gradnje. 2. julija smo imeli več ton lesenega gradbenega materiala na Ljubelju, obljubljenega vojaškega helikopterja za prevoz pa žal ni bilo.
Brez ceste, ki je bila pred leti zgrajena in pogumnih traktoristov iz Loma, bi material obležal na Ljubelju. Tako pa so delavci lahko začeli s polaganjem lesene konstrukcije že čez nekaj dni in delo tudi v roku zaključili.
V tem letu se je aktivno vključila s finančno pomočjo tudi Občina Tržič. Skupaj z Občino Žirovnica, smo sklenili dogovor o stavbni pravici za 99 let.

Leto 2008 - Tekli so pogovori za okna in vrata, vendar smo v jeseni leseno konstrukcijo le zaščitili, zaprli.

Leto 2009 - Okna in polkna so bila vgrajena. 

Leto 2010 - Obdelava notranjosti z izdelavo peči. Odločitev, da bo v okviru Planinskega doma deloval tudi GUC, ki bi predstavljal pomembno dodano vrednost.

Leto 2011 - Rešitev iz velike finančne stiske je naredila Občina Tržič, ko so svetniki potrdili dodatna finančna sredstva, da so se dela lahko zaključevala. Vgrajena je bila čistilna naprava. Tehnični pregled je bil v decembru.

Leto 2012 
Zahteve pri gradnji Planinskega doma so bile včasih komaj razumljive, vendar jih je bilo treba upoštevati. Zato je bila vgrajena čistilna naprava, vgrajen optični kabel, požarno javljanje, dezinfektor vode ... 13. aprila smo dobili uporabno dovoljenje. 
Občina Tržič je z vloženimi sredstvi postala solastnik Planinskega doma na Zelenici in GUC-a.

Brez pravih planinskih zanesenjakov, ki so ves čas verjeli v projekt, si težko predstavljamo realizacijo, ki je svoj čas mejila na norost. Ves čas gradnje je bil vodja gradbenega odbora za Zelenico Joža Štucin, člani pa so se menjali iz leta v leto.

Predvsem težek zalogaj je bilo zbiranje denarja. Uspešni smo bili na različnih razpisih. Najpomembnejša so sredstva Fundacije za šport in Ministrstva za gospodarstvo, evropska sredstva za projekt Karavanke prihodnosti. Nekaj sredstev je prispevala tudi PZS in različni donatorji - tako posamezniki kot tudi podjetja. Organizirali smo dobrodelne akcije po naših kočah, naredili razstavo Naši umetniki za Zelenico z avkcijo slik, ki so jih prispevali. Za slednjo je dalo idejo in pomagalo pri realizaciji Društvo gluhih in naglušnih iz Kranja. Mnogo ur prostovoljnega dela, prevoženih kilometrov, včasih tudi neprespanih noči, ko skoraj ni bilo videti izhoda, je zdaj le še spomin in zadoščenje ob množici zadovoljnih planincev v najširšem pomenu besede.
 

Informacije

Od 1.10.2019 do 31.5.2020 je dom na Zelenici odprt od srede od 12.00 do nedelje do 16.00, ter vse praznike in počitnice. Za skupine bomo odprti tudi v ostalih dneh.

Informacije/Booking:

Gorniški učni center: 
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  

Vodja GUC in gospodar:
Stanko Koblar
M: +386 40 627 808  
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Dom na Zelenici:
T: +386 4 53 15 248

Oskrbnica: 
Meta Zupančič

 

LAVINSKI BILTEN